Klik hier om naar de Home pagina van Platform Waspik te gaan

Home

Platform

Ledenlijst

Vergaderdata, Agenda's en Verslagen

Contact

Beleidsplan

Privacy wetgeving

Sociaal Contact Waspik

Geheugen Paviljoen Waspik

Duurzame Energie

Opwekken

Warmtevisie

Presentaties 16-01-2023

Workshop Energie 13-02-2023

Workshop Energie 04-04-2023

Natuur en Milieu

Wonen, Werken en Verkeer

Waspik-Boven

Het Klauterwoud Waspik

Foto's van de opbouw

Foto's van de opening

Dorpsboerderij Waspik

Vervoer- en Bood- schappendienst Waspik

E-bike Duofietscentrale Waspik

Stratenloop Waspik

Diversen

Dorpskrant Waspik

Gemeentepagina

Wijkdiensten Waspik

Nieuws en websites over Waspik

Busdiensten van en naar Waspik

ANBI

Onze wijkagent(en)

 

Brandveiligheid en -preventie  (Datum: 14-12-2019)

 

We staan er niet vaak bij stil, maar de impact van een brand in de leefomgeving kan enorme gevolgen hebben. Daarom is het zeker belangrijk om ook eens stil te staan bij brandveiligheid en -preventie. Vooral het bewust worden van de mogelijke (en veel voorkomende) oorzaken van een huisbrand zal voor velen van ons geen dagelijkse bezigheid zijn. Daarom geven we u hieronder een aantal tips en wellicht ook eye-openers om u bewust te maken van de risico's die een (ernstige) brand tot gevolg kan hebben. Neem de onderstaande tips eens goed door en sla ze vooral ook op zodat u er uw voordeel mee kunt halen om het risico op een brand bij u thuis tot het minimale te beperken.

 

Naast deze tips is het zeker ook nuttig om eens een kijkje op het Internet te nemen, want daar is uiteraard heel veel info over brandveiligheid terug te vinden. Bekijk eens een aantal filmpjes over verschillende oorzaken van een brand en vooral ook hoe snel het fout kan gaan. Binnen de brandweer wereld geldt een stelregel van 3 minuten. Vanaf het moment van het ontstaan van een brand heeft u slechts 3 minuten de tijd om uzelf in veiligheid te kunnen brengen voordat de rookontwikkeling dusdanig is dat u er niet meer ongeschonden uit kunt komen. Het hoeft dus niet per definitie een uitslaande brand te zijn, maar juist de rookontwikkeling maakt het vaak lastig om een veilige uitweg te kunnen vinden. Mede daarom is het ook zeker niet verkeerd om een vluchtroute te bepalen in uw huis. En zoals ook hieronder aangegeven: oefen die vluchtroute met enige regelmaat en voer deze oefening bijvoorbeeld ook in het donker uit!

 

Onderaan deze pagina vindt u een PDF-bestand waarmee u de presentatie over brandpreventie nogmaals kunt bekijken.

 

Zoals gezegd, op Internet is heel veel info over brandveiligheid te vinden. Hieronder hebben wij deze ook op een rijtje gezet zodat u niet hoeft te zoeken:

 

 

 

Voor uw gemak hebben we deze info bij elkaar gezet en kunt u het nog eens rustig lezen.

 

TIPS:

  1. Kinderen: laat nooit aanstekers of lucifers liggen als u kinderen heeft. Kinderen gaan hiermee spelen.
  2. Spiritus en wasbenzine: wees voorzichtig met snel ontvlambare middelen als spiritus en wasbenzine. Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht is. En rook niet tijdens het gebruik van snel ontvlambare middelen.
  3. Verlaat nooit de keuken als u aan het koken bent. Mocht u toch even uit de keuken weg moeten terwijl het gas brandt, zet dan de kookwekker als herinnering
  4. Vlam in de pan: blus een vlam in de pan nooit met water. Sluit de pan voorzichtig af met de deksel. Of dek de pan af met een blusdeken. En draai het gas of de kookplaat uit.
  5. Schoorsteen: in uw schoorsteen zit aanslag. Deze aanlag kan zorgen voor een schoorsteenbrand. Laat uw schoorsteen het liefst elk jaar vegen. Zo voorkomt u een schoorsteenbrand.
  6. Steek nooit een sigaret op in een luie stoel of in bed. De kans dat u in slaap valt en de sigaret na smeult is groot.
  7. Cv-ketel: zorg voor tweejaarlijks onderhoud van uw cv-ketel. Zonder cv-ketel onderhoud kan uw cv-ketel minder goed werken. Zo kan er schadelijk koolmonoxide vrijkomen zonder dat u dit merkt.
  8. Kaarsen: plaats kaarsen nooit in de buurt van brandbaar materiaal. Denk aan gordijnen of tafelkleden.
  9. Afzuigkap: reinig het filter van uw afzuigkap regelmatig. Zo blijven er geen brandbare vetresten in plakken.
  10. Stand-by: laat nooit apparaten op stand-by staan. Zet apparaten altijd helemaal uit. Zo voorkomt u dat uw apparaten doorbranden. En verspilt u minder energie.
  11. Onweer: trek bij onweer de stekker uit uw tv, computer en audioapparatuur.
  12. Wasdroger: in het filter van uw wasdroger blijft stof achter. Stof kan bij hoge temperaturen zorgen voor brand. Reinig het filter van de droger na elke wasbeurt.
  13. Oude defecte apparaten die nog wel op stroom aangesloten zijn kunnen kortsluiting veroorzaken. Haal ze altijd van de stroom af.
  14. Ook teveel apparaten aansluiten op één stekkerdoos kan zorgen voor brand door kortsluiting. Zet apparatuur altijd uit als u gaat slapen of het huis verlaat.
  15. Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij/accu vol is. 's Nachts opladen raden we sterk af.
  16. Installeer een rookmelder. Deze waarschuwt op tijd bij brand in een woning.

 

 

Oefen een vluchtroute in uw huis

Als er onverhoopt in uw woning brand uitbreekt, is het noodzaak dat u een vluchtroute heeft naar buiten. Het beste is deze regelmatig te testen. Bij brand heeft u gemiddeld slechts 3 minuten om uw huis uit te komen. Hieronder leest u hoe:

1. Druk op de testknop van uw rookmelder. Zo weet u wat het geluid van de rookmelder is en test u tevens de werking van de rookmelder.

2. Sluit uw ogen. Brand zorgt doorgaans voor een grote rookontwikkeling, waardoor u bij brand nauwelijks iets kunt zien.

3. Blijf rustig, door deze oefening bent u goed voorbereid en verliest u geen tijd als er echt brand uitbreekt.

4. Waarschuw uw huisgenoten en eventueel huisdieren.

5. Loop rustig via de veilige route naar buiten. Zorg dat er geen spullen op de vluchtroute staan waardoor u zou kunnen struikelen.

6. Sluit steeds de deur achter u, zodat u de rook en brand achter u laat.

7. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond.

8. Verzamel op de afgesproken plaats buiten. Bijvoorbeeld bij een lantaarnpaal op de hoek van de straat. Zo weet u dat iedereen veilig is.

9. Bedenk hoe u de hulpdiensten waarschuwt. Mocht u niet in staat zijn om te vluchten, bel dan altijd gelijk 112.

 

 

Klik hier om de presentatie over brandpreventie te openen